top of page

Ευρυσθένης Γκίζας
1864-1902 ή 1863-1903;


 

 Η Βιέννη
 

Γύρω από την ημερομηνίες γέννησης και θανάτου ξεκίνησε το πρώτο ζήτημα-ερώτημα για κείνον. Πρίν ακόμα σκαλίσω τα της Βιέννης σε τρία έγγραφα αναφερόταν η εκδοχή 1863-1903. Ο Λαμπελέτ στο λήμμα του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού του Ελευθερουδάκη (έκδοση του 1936), ο Θεόδωρος Συναδινός στην Ιστορία του της Νεοελληνικής Μουσικής καθώς και ο Τάκης Καλογερόπουλος στο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής "Από τον Ορφέα έως σήμερα" - ο τελευταίος βασίζεται στους προηγούμενους- αναφέρουν, όλοι, την ίδια εκδοχή. Μέχρι που το αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αγ. Τριάδος στη Βιέννη αποκάλυψε μάλλον εγκυρότερες ακριβείς ημερομηνίες. Στο βιβλίο των θανόντων, όσων δηλαδή ετάφησαν σύμφωνα με το Ελληνορθόδοξο τυπικό εκείνης της περιόδου, αναγράφεται ο ιερέας που χοροστάτησε στην τελετή, ο θανών (όνομα, επώνυμο, καταγωγή, επάγγελμα, οδός διαμονής στη Βιέννη, αριθμός, πάτωμα, αριθμός διαμερίσματος), ακριβής ημερομηνία γέννησης, ακριβής ημερομηνία θανάτου, τόπος θανάτου, αιτία θανάτου και νεκροταφείο που ετάφη.

  Με ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση ο Leonardo de Lorezo το 1951 αναφέρεται στο λήμμα για τον Γκίζα με αξιοσημείωτη ανακρίβεια (1875-1900) ακολουθώντας τον Adolf  Golberg ο οποίος αρκετά χρόνια νωρίτερα (το 1906) είχε ήδη εκδώσει το λεύκωμα όλων των φλαουτιστών μέχρι την εποχή του. 

   Το ζήτημα γύρω από τις ημερομηνίες της γέννησης και του θανάτου του ήταν αυτό που με απασχολούσε καιρό. Κι έτσι βάλθηκα να ψάχνω μια λογική εξήγηση. Γιατί οι χρονολογίες στα αρχεία της Μητρόπολης ήταν διαφορετικές από αυτές που ανέφεραν οι ελληνικές πηγές;   


 


Ημερολογιολογία...

Η ημερολογιακή διαφορά ανάμεσα στο Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο δεν υπερβαίνει τις 12 μέρες για τις ημερομηνίες πρίν το 1900 και τις 13 μέρες για τις ημερομηνίες μετά. Σύμφωνα λοιπόν με τα αρχεία της Μητρόπολης η ημερομηνία γέννησης, η οποία αναγράφεται ρητά ως 1η Μαίου 1864, δεν είναι δυνατόν να εξηγήσει τη διαφορά έτους που προκύπτει σε σύγκριση με τις ελληνικές πηγές κατά τις οποίες ο Γκίζας γεννιέται το 1863. Το ερώτημα που γεννιέται είναι με βάση ποιά στοιχεία η ημερομηνία γέννησης κατεγράφη στο βιβλίο θανόντων της Μητρόπολης. Ήταν στοιχεία ταυτότητας; Ήταν στοιχεία της ίδιας της Μητρόπολης; Ήταν στοιχεία των Αυστροουγγρικών Αρχών; Ήταν στοιχεία που έδωσαν οι Έλληνες ομογενείς; Ήταν στοιχεία που έδωσε η γυναίκα του;

 


Επικαιροποιήσεις


5/6/13
Μόλις πριν λίγες εβδομάδες ανακάλυψα την καταχώρηση του Διονυσίου Λαυράγκα στα "Παναθήναια", τεύχος 53, 15 Δεκεμβρίου του 1902 πράγμα που επιβεβαιώνει την αληθή ημερομηνία του θανάτου.

 

5/5/2017

Μια νέα ακριβέστερη είδηση της "Ακρόπολης" επιβεβαιώνει ότι η είδηση μάλλον έφτασε τηλεγραφικά τον Δεκέμβριο του 1902 λίγο πρίν το παραπάνω δημοσίευμα του Λαυράγκα.
    





 

bottom of page