top of page

Λίγα λόγια για το Αρχείο Ηχογραφήσεων Ηχώ...                                                                     

 

Ο παρών ιστότοπος είναι δοκιμαστικός και κατασκευάζεται για να στεγάσει τις ηχογραφήσεις αναφοράς έργων -κυρίως λιγότερο γνωστών- για πλαγίαυλο σόλο αλλά και έργων Μουσικής Δωματίου με πλαγίαυλο.

Τα όργανα
Στις περισσότερες ηχογραφήσεις ακούγεται o πλαγίαυλος Sankyo CF 501 με κλειδί του Σι και ξύλινη κεφαλή, χωρίς υποχείλιο, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρεται. Σε κάποιες έχει προτιμηθεί η ασημένια κεφαλή.

501b.png
TraditionalHJ_edited.png

Σε κάποιες ηχογραφήσεις έργων Μπαρόκ ακούγεται - εφόσον αναφέρεται - αντίγραφο Denner (αρχών 18ου αι.) κατασκευασμένο από τον Ίαν ντε Βίνε (Jan de Winne).

Denner replica

Επιλεγμένα, κυρίως άγνωστα, έργα για πλαγίαυλο σόλο του 19ου αι. ηχογραφούνται  σε αυθεντικό πλαγίαυλο "Μπέρτολντ" κωνικής διάτρησης συστήματος Μέγιερ 10 κλειδιών, κατασκευή: τέλη 19ου αι. (Το όργανο τιμητικά ονομάστηκε: "Ακτύπης").

Berthold

Έργα γραμμένα στο τέλος του δεύτερου μισού του 18ου ή τις αρχές του 19ου αι, ηχογραφούνται σε αυθενικό πλαγίαυλο 4 κλειδιών του κατασκευαστή και συνθέτη Τεμπάλντο Μοντσάνι (1762-1839), κατασκευασμένο στο Λονδίνο κατά την ώριμη περίοδο της καριέρας του 1807-1829. (Το όργανο τιμητικά ονομάστηκε "Θαλίδης").

Σε κάποιες ηχογραφήσεις ακούγεται παραδοσιακή ελληνική φλογέρα.


Η ταυτότητα του αρχείου
Στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται ηχογραφήσεις έργων κυρίως από παρτιτούρες ψηφιακών εκδόσεων ακριβούς αντιγράφου πρωτοτύπου (facsimile) οι οποίες δημοσιεύονται σε ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες από την Ευρώπη και την Αμερική. Στόχος του αρχείου είναι να εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούργιες ηχογραφήσεις αναφοράς με απευθείας σύνδεσμο. Κάποιες ηχογραφήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο σπίτι ενώ άλλες σε συνθήκες συναυλίας. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε είναι ο ελάχιστος δυνατός ώστε να δοκιμάζεται σε συνθήκες απ' ευθείας μετάδοσης (πρόγραμμα "Εξ Αποστάσεως Μουσική Αγωγή").  Η προσπάθεια αυτή εξηγεί και την ανομοιογένεια των ηχητικών χαρακτηριστικών αυτών των ηχογραφήσεων καθώς δεκάδες συνδυασμοί και ρυθμίσεις των μηχανημάτων που παρατίθενται παρακάτω, δοκιμάζονται σε κάθε περίσταση.


Η επεξεργασία του ήχου και η ποιότητά του
Το θέμα της επεξεργασίας του ήχου είναι κεφαλαιώδες. Ο γράφων διαπιστώνει με λύπη οτι η ηχογράφηση συνιστά πλέον συστατικό στοιχείο της αντίληψής μας για τη Μουσική ως Πράξη. Μαζί με τη δυνατότητα ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της ηχοληψίας η επεξεργασία του ζωντανού ή αποθηκευμένου ήχου (είτε αυτός είναι αναλογικός είτε ψηφιακός) συνθέτει το δίκοπο μαχαίρι (όφελος - κατάρα) ή τις δυο όψεις του νομίσματος οι οποίες καθορίζουν αυτό που θα ονομάζουμε στο μέλλον: "Μουσικό Πολιτισμό". Ο γράφων δεν προσχωρεί στην αντίληψη οτι οι ηχογραφήσεις οφείλουν να είναι στοιχεία αναφοράς της ερμηνείας καθώς αυτό πρέπει να είναι αποκλειστικό αντικείμενο της ζωντανής ερμηνείας. Οι παρούσες ηχογραφήσεις αποτελούν μόνο ένα έναυσμα συναυλιακής παρουσίας και σε καμμιά περίπτωση δεν θεωρούνται σκοπός αλλά το μέσο για την Μουσική ως Τέχνη παραστατική. Το παρόν ηχογραφημένο υλικό έχει υποστεί επεξεργασία με τη χρήση προγραμμάτων ψηφιακής επεξεργασίας ήχου. Η σκοπιμότητα αυτής της ευκολίας οφείλεται στην ανάγκη αυτού του αρχείου να υπάρξει (σε άλλη περίπτωση δεν θα ήταν χρονικώς δυνατό) αλλά και να εμπλουτίζεται, όσο πιο συχνά μου είναι εφικτό, με σπάνια έργα που ο εκτελεστής φιλοδοξεί απλώς να παρουσιάσει και όχι να παραθέσει ως τεκμήρια ηχογραφικής τέχνης ή ερμηνείας. Η πραγματική Τέχνη της μουσικής ερμηνείας δεν βρίσκεται στα ακούσματα αυτού του αρχείου αλλά στη πραγματική, ζωντανή ανα-παράστασή τους.  Περισσότερα για το θέμα αυτό αναρτώνται στο ιστολόγιο “Ηλέκτρεια”.
 

Η ιδιαιτερότητα του αρχείου
Οι ηχογραφήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με την ενθουσιώδη πρωτοβουλία του ερμηνευτή και κατά καμμία έννοια δεν διεκδικούν επαγγελματική ποιότητα ή "εμπορική προσδοκία" (η δημοσίευσή τους στην παρούσα ανοιχτή/ελεύθερη πλατφόρμα κατασκευής ιστοτόπων το καταδεικνύει). Εξάλλου ο γράφων, έμπλεος συναισθημάτων ρομαντισμού προηγούμενου αιώνα, δεν φιλοδοξεί κάτι τέτοιο ζώντας στην Ελλάδα... Η δημιουργία αυτού του αρχείου στόχο έχει να στεγάσει ηχογραφήσεις έργων που ακούγονται σπάνια ή για πρώτη φορά και από συνθέτες που κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζονται, εσφαλμένα, ως "ελάσσονες". Επιδίωξη αυτής της προσπάθειας είναι να αναδειχθεί η αξία των έργων αυτών μέσα από την αξία - μα και την ευθύνη ως πρόκληση - του ίδιου του ερμηνευτή. Αν όλοι οι μουσικοί αποκτήσουμε την ευθύνη ανάδειξης τέτοιων έργων όπως τους αξίζει χωρίς να αναπαυόμαστε στην αδιαμφισβήτητη συνθετική αξία των μεγάλων έργων για φλάουτο, τότε και οι μεγάλες "άξιες" συνθέσεις θα αποκτήσουν νέα ερμηνευτική διάσταση που θα εκτιμάται από το ευρύτερο κοινό. Οι ηχογραφήσεις αυτές αποσκοπούν στο να ωθήσουν ερμηνευτές να ασχοληθούν περισσότερο με την ουσία του ήχου πάνω στην οποία τα έργα αυτά οικοδομήθηκαν και όχι τόσο με τη συνθετική τους αξία. Αυτό που χρειάζεται είναι να ακούγονται έργα σαν κι αυτά όχι πλέον ηχογραφημένα αλλά ζωντανά επί σκηνής χωρίς να απορρίπτονται από το ρεπερτόριο συγκρινόμενα με άλλα.


Η Γλώσσα
Ο παρών ιστότοπος αποτελεί συνέχεια της προσωπικής μου ιστοσελίδας, είναι γραμμένος στα ελληνικά και πιθανόν να παραμείνει έτσι. Απευθύνεται σε Έλληνες Μουσικούς και φιλοδοξεί να ενθαρρύνει όποια ανάλογη κίνηση πραγματοποιηθεί από Έλληνες Μουσικούς με την ίδια αντίληψη περί ιδιαιτερότητας της προσπάθειας όπως περιγράφεται παραπάνω.  Γλώσσα καταγραφής έργων και συνθετών θα επιδιώκεται με προτεραιότητα η ελληνική ως φόρος τιμής στους συντάκτες του 19ου αιώνα οι οποίοι μετέφεραν επί χάρτου την ιδιαιτερότητα έργων και ανθρώπων στη γλώσσα που μιλούσαν ξεπερνώντας οποιαδήποτε ξενόγλωσση συμβατικότητα ακόμα κι αν η χρήση της ίδιας της καθαρεύουσας το απαιτούσε. Ζητούμενο τότε ήταν η γνωριμία με το έργο και την ουσία του κι αν η ελληνική προφορά του ονόματος και του χαρακτήρα του έργου μπορεί να συμβάλλει σε αυτό χωρίς να "διορθώνεται" ο αποθαρρυμένος ακροατής - αναγνώστης τότε σίγουρα η θεώρηση αυτή υιοθετείται από την παρούσα σελίδα. Πρότυπο αναφοράς και θαυμασμού, ένας από τους άγνωστους ερασιτέχνες πλαγιαυλητές του 19ου αι.: ο Εμμανουήλ Ροΐδης.

Π.Σ. Αθήνα, 2013 / Τελευταία Επικαιροποίηση
: Φεβρουάριος 2024





Ταυτότητα λογισμικού και μηχανημάτων
Κάρτες ήχου: Creative Soundblaster Live Emu 10k1 , Delock USB Sound Box 7.1, Behringer U-CONTROL UCA222, Behringer U-Phoria UMC202HD, (& Build-in κατά περίσταση)
Συσκευές: BOSS Micro BR,  Sony MZ N710
Μικρόφωνα: Sony DS 70 P, ΑΚΑΙ C577 WR x2
Λογισμικά: Cubase LE4, Cubase 5.1, Audacity v2.0.3, MusE (Linux).

bottom of page