Κουαρτέτο για Πλαγίαυλο, Βιολί, Βιόλα και Βιολοντσέλλο
2ο μέρος, Adagio
Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart
Ιωάννης Χρυσόστομος Βόλφγκανγκ Θεόφιλος Μόζαρτ
(1756-1791)
Χειρόγραφο από το Κουαρτέτο σε Ρε μείζονα KV 285
Ηχογράφηση Μαρτίου 2024. Αυθεντικός πλαγίαυλος Tebaldo Monzani,
κωνικής διάτρησης, 4 κλειδιών κατασκευασμένος στις αρχές του 19ου αι. και δυνητικά όργανα (VST i)
Περί του «οργάνου το οποίο δεν άντεχε»
Στον εξαίρετο ιστότοπο του Digital Mozart Edition, διασώζεται σε ακριβή αντίγραφα χειρογράφων, τεκμηριωμένη και μεταφρασμένη η επιστολογραφία του μεγάλου συνθέτη: https://dme.mozarteum.at/en/letter-documents/online-edition/. Αξίζει να τον επισκεφθείτε.
Είναι γνωστή η ρήση του Μότσαρτ σε μια επιστολή προς τον πατέρα του της 14η Φεβρουαρίου 1778, για τον πλαγίαυλο η οποία έμεινε στην ιστορία σαν την αιώνια καταδίκη του οργάνου από μια ιδιοφυΐα: « ... Επιπλέον το ξέρεις ότι οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν όταν είμαι υποχρεωμένος να γράψω για ένα όργανο το οποίο δεν αντέχω. Έτσι, για περίσπαση συνθέτω κάτι άλλο, όπως ντουέτα για πιάνο και βιολί, ή εργάζομαι στην Λειτουργία μου». Αξίζει ωστόσο να αξιολογήσουμε τα συμφραζόμενα σε αυτόν τον ιστορικό αφορισμό του μεγάλου συνθέτη. Στην αξιόλογη μελέτη της η Τζέην Μπάουερς "Ο Μότσαρτ και το Φλάουτο" Περιοδικό: Παλαιά Μουσική, Τόμος 20, Αρ. 1, Ερμηνεύοντας την Μουσική του Μότσαρτ II (Φεβρουάριος 1992), σελ. 31-42 εκδ. Oxford University Press, παραθέτει αρκετά αποσπάσματα επιστολών που μας δίνουν συνολικότερη εικόνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Μότσαρτ έγραψε τις παραπάνω γραμμές.
Πέντε χρόνια νωρίτερα, στο Μάνχαϊμ το 1773, ο Μότσαρτ είχε γνωρίσει τον Ιωάννη Βαπτιστή Γουέντλινγκ (1723-1797), τον κορυφαίο φλαουτίστα στην ορχήστρα της πόλης. Δυο από τους μαθητές του ήταν ο στρατηγός Αδριανός-Λουδοβίκος ντε Μπονιέρ, δούκας της Γουινέας (1735-1806), για τον οποίο ο Μότσαρτ θα γράψει το κονσέρτο για φλάουτο και άρπα που θα ερμήνευε μαζί με την κόρη του , αλλά και ο Φερντινάρδος Ντε Ζαν (1731-1797), γιατρός με μεγάλη φήμη ο οποίος εκείνη την εποχή ταξίδευε στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με τον δούκα, ο Ντε Ζαν ήταν πλούσιος και με φήμη αλλά κατά την κρίση του Μότσαρτ, μάλλον όχι αντάξιος του δασκάλου τους. Στον Ντε Ζαν και την παραγγελία του, ωστόσο, οι φλαουτίστες οφείλουμε, εκτός του κουρτέτου σε Ρε και το κονσέρτο σε Σολ, το οποίο, μαζί με το μεταγραμμένο μικρό του αδερφό, το κονσέρτο σε Ρε, συνδέθηκαν τόσο στενά με την ιστορία του οργάνου.
Προφανώς η επιλογή των κλιμάκων Σολ και Ρε, εξασφάλιζε για κάθε συνθέτη μουσικής για φλάουτο της εποχής όχι μόνο τονική ακρίβεια αλλά και δεξιοτεχνική ευκολία. Είτε όμως επειδή οι απαιτήσεις του Μότσαρτ από έναν μάλλον όχι επαγγελματία μουσικό, ήταν υψηλές, είτε επειδή ο ίδιος ο Ντε Ζαν δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα να τις ικανοποιήσει -ή και τα δυο- η κοφτερή κρίση του συνθέτη για ένα όργανο που απαιτεί απόλυτη αφοσίωση, ακόμα και για τους φθόγγους της φυσικής του κλίμακας, έπεσε ως «δαμόκλειος σπάθη» στην υπόληψη του οργάνου για τις τεχνικές του δυσκολίες πέραν της φυσικής κλίμακας.
Ήταν όμως μόνο αυτό;
Λίγες μέρες πριν την παραπάνω επιστολή, στις 11 ή 12 Φεβρουαρίου 1778, ο πατέρας του Μότσαρτ του έγραφε:
«...Μόλις λάβεις αυτό το γράμμα, θέλω να μου γράψεις και να μου πεις πόσα χρήματα έχεις στο χέρι σου. Θέλω να πιστεύω ότι βασίζεσαι σίγουρα σ' εκείνα τα 200 χρυσά. Ξαφνιάστηκα όταν διάβασα σε μια αποστροφή σου ότι θα ολοκλήρωνες εκείνη την μουσική του Ντε Ζάν τον ελεύθερό σου χρόνο. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν την έχεις ακόμα παραδώσει. Και παρόλαυτά σκεφτόσουν να φύγεις στις 15 Φεβρουαρίου; - Πήγες και ταξίδι στο Κίρκχαϊμ - πήρες και την 'Κυρία' [Βέμπερ] μαζί σου, με φυσικό αποτέλεσμα βέβαια να εισπράξεις λιγότερα χρήματα, αφού η Πριγκήπισσα είχε να δώσει δώρα για δυο ανθρώπους, [και τα δυο θα ήταν] ένα δώρο που σε άλλη περίπτωση [αν το είχες χειριστεί σωστά] θα το είχες ολόκληρο για σένα. Αλλά, ο μή γένοιτο Θεέ μου! Φαντάσου ο Κύριος [Γουέντλινγκ] να σου έπαιζε μια πλεκτάνη εναντίον σου και εναντίον του Κου Ντε Ζαν, καθώς η συμφωνία ήταν να τους υπηρετήσεις και να ταξιδέψεις [μόνο] μαζί τους. Μην παραλείψεις να μου στείλεις νεότερα σε επόμενο γράμμα σου, ώστε να ξέρω πώς είναι τα πράγματα».
Και η απάντηση του Μότσαρτ με τον μνημειώδη αφορισμό:
«...Ο Κος Ντε Ζαν επίσης φεύγει αύριο για το Παρίσι και, επειδή έχω ολοκληρώσει μόνο τα δυο κοντσέρτα και τα τρια κουαρτέτα γι' αυτόν, μου έστειλε 96 χρυσά, δηλαδή 4 χρυσά λιγότερα από τα 100 τα οποία θεωρεί ότι είναι τα μισά [ως προκαταβολή] από τα 200. Όμως πρέπει να με πληρώσει στο ακέραιο επειδή αυτή ήταν η συμφωνία με τους Γουέντλινγκ [εννοεί και τον αδερφό του φλαουτίστα καθώς, πιθανόν, να μεσολάβησε και αυτός για τη συμφωνία], κι εγώ μπορώ να του στείλω τα άλλα κομμάτια αργότερα. Δεν μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν έχω ολοκληρώσει τα έργα, αφού δεν έχω ούτε μια ώρα ησυχίας εδώ. Μπορώ να συνθέτω μόνο τα βράδια, και γι' αυτό το λόγο μου είναι αδύνατο να ξυπνήσω νωρίς το πρωί. Εξάλλου, δεν έχει κανείς συνέχεια την όρεξη να εργάζεται. Θα μπορούσα, μην έχεις αμφιβολία, να γράφω διάφορα όλη τη μέρα, μια σύνθεση όμως όπως αυτή βγαίνει έξω στον κόσμο, και φυσικά δεν θέλω να έχω λόγο να ντρέπομαι για το όνομά μου στον τίτλο της πρώτης σελίδας. Επιπλέον το ξέρεις ότι οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν όταν είμαι υποχρεωμένος να γράψω για ένα όργανο το οποίο δεν αντέχω. Έτσι, για περίσπαση συνθέτω κάτι άλλο, όπως ντουέτα για πιάνο και βιολί, ή εργάζομαι στην Λειτουργία μου. Τώρα, όμως, άρχισα να ασχολούμαι με τα ντουέτα για πιάνο, όπου έχω δώσει όλο το βάρος, ώστε να μπορέσω να τα τυπώσω. Αν ήταν εδώ ο εκλέκτορας, θα συμπλήρωνα γρήγορα τα μέρη της Λειτουργίας. Αλλά ό,τι δεν είναι δεν είναι. ...».
Και παρακάτω το γράμμα κλείνει:
«...Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Εμπιστεύομαι τον Θεό, δεν θα μας εγκαταλείψει. Ελπίζω να είστε πάντα καλά και μην ξεχνάτε τα αιτήματα και τις συστατικές επιστολές μου. Φιλάω τα χέρια σας 100.000 φορές και είμαι, κύριε, ο πιο υπάκουος γιος σας, Βολφγκανγκ Θεόφιλος Μότσαρτ/ Μάνχαϊμ, 14 Φεβρουαρίου/ 1778».
Ο πλαγίαυλος της ηχογράφησης
Ο Τεμπάλντο Μοντσάνι (1762-1839) υπήρξε φλαουτίστας και κατασκευαστής πλαγιαύλων και εκδότης με καριέρα στο Λονδίνο. Το συγκεκριμένο μοντέλο φέρει ταυτοτικό αριθμό 2190 με αναγραφόμενη διεύθυνση στην πυρογραφία την 28 REGENT Str, όπου στεγαζόταν η προτελευταία από τις έξι ιστορικές διευθύνσεις του εργαστηρίου. Σύμφωνα με μελέτη των σειριακών αριθμών η εκτίμηση για την κατασκευή του κυμαίνεται από το 1807 -έτος καταχώρησης της πατέντας των κλειδιών- μέχρι το 1825 -οπότε και το κατάστημα φαίνεται να είχε ήδη μετακομίσει στην Regent Str - και σίγουρα πριν το 1829 οπότε και αλλάζει το όνομα της φίρμας καθώς ο Μοντσάνι αποσύρεται από την ενεργό δράση και ο συνεργάτης του Χένρυ Χίλλ (1781-1839) αναγράφει αποκλειστικά τα διακριτικά MONZANI & HILL.
Πορτραίτο που αποδίδεται στον Μοντσάνι καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην 6η και την 7η σελίδα της μεθόδου του. Το βιβλίο φέρει τίτλο: «Νέα και εμπλουτισμένη έκδοση οδηγιών του Μοντσάνι για τον Γερμανικό Φλάουτο» και την εξέδωσε λίγα χρόνια πριν την κατασκευή του συγκεκριμένου πλαγιαύλου.
Η τεκμηρίωση για την εκτίμηση της χρονικής περιόδου κατασκευής βασίζεται στις ακόλουθες θεωρήσεις:
i) οι καταχωρήσεις για την Regent Str. το 1827 δεν συμφωνούν με τις εκτιμήσεις των σειριακών αριθμών περ. 2000- περ. 2500 οι οποίες αποδίδονται στο διάστημα 1821-1825, ii) σε αντίθεση με όλες τις αναγραφόμενες διευθύνσεις που αναφέρονται στο διαδίκτυο η συγκεκριμένη πυρογραφία φέρει (αντί του LONDON γενικά) την περιοχή PICADILLY η οποία ως περιοχή φίρμας, εκτιμάται ώς προγενέστερη του 1827, δηλαδή από το 1817 και μετά, iii) η συγκεκριμένη πυρογραφία αναγράφει MONZANI & Co η οποία από το 1807 και μετά θεωρείται προγενέστερη της MONZANI & HILL παρά το ότι επρόκειτο για τον ίδιο συνεργάτη, iv) η έκταση του πλαγιαύλου μέχρι το Ρε θεωρείται ήδη ξεπερασμένη για την χρονική περίοδο από το 1820 και μετά.
Εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι ο πλαγίαυλος αυτός ανασύρθηκε από παλαιότερη κατασκευή του Μοντσάνι ως άξιος να πουληθεί σε φτηνότερη τιμή, σαν παλαιότερης τεχνολογίας όργανο για τα βρετανικά δεδομένα. Το όργανο πουλήθηκε με προσαρμοσμένη την καινοτομία του συστήματος μεταλλικού τένοντα στον αρμό της κεφαλής του και αντικατάσταση των παλαιών κλειδιών με τα καινούργια τα οποία από το 1807 είχαν ήδη κατωχυρωθεί ως ευρεσιτεχνία κλειδιών ρυθμιζόμενης βίδας από τον ίδιο τον Μοντσάνι.
Ιωάννης Φίλιππος Χάϊντ (1730-1806) «Φλαουτίστας».
Aπό την εξαιρετική σελίδα
Portraits of Unknown Baroque & Classical Era Musicians
https://www.facebook.com/portraitsofunknownbaroqueandclassicaleramusicians
Συνύπαρξη ιστορικών και δυνητικών οργάνων
Η μόνη ίσως περίπτωση κατά την οποία ένας δυνητικός ήχος θα μπορούσε, σε μορφή ηχογράφησης, να είναι πιστευτός, θεωρώ πως είναι εκείνος κάποιου πληκτροφόρου. Μέχρι στιγμής κανένα ψηφιακό όργανο δεν θα μπορούσε να αποδώσει πειστικά την κίνηση ενός δοξαριού πάνω σε μια χορδή ή την κίνηση του αέρα σε ένα επιστόμιο. Χωρίς το pizzicato των εγχόρδων να αποτελεί εξαίρεση από τα παραπάνω και θεωρώντας πως η ψηφιακή μορφή του θα μπορούσε να είναι κάπως ανεκτή, ηχογράφησα το αριστουργηματικό δεύτερο μέρος από το κουαρτέτο KV 285. Εκτός του Φα δίεση και του Σολ δίεση, για την απόδοση του Σι ύφεση, χρησιμοποιήθηκε κατά περίπτωση το κλειδί αντί του μπαρόκ δακτυλισμού.
Η εικόνα των «ψηφιακών» μου «συναδέλφων» είναι η ακόλουθη:
Προεκτάσεις και παραπομπές
Μάθετε περισσότερα για τις ψηφιακές ηχογραφήσεις με δυνητικά όργανα:
-
ΚΑΡΡΕΡ, Βερδιανή Γιρλάντα: https://plagiavlia.wixsite.com/aeonas/carrer
-
ΔΟΝΙΖΕΤΗ, Σονάτα: https://plagiavlia.wixsite.com/aeonas/donizetti
Ακούστε εδώ πώς ο αφορισμός του Μότσαρτ για τον πλαγίαυλο επηρέασε την κρίση του Γεωργίου Λαμπελέτ για τον Ευρυσθένη Γκίζα.