top of page

Ένας πλαγιαυλητής στην Κίνα

Ρεμιζά-Ροσίνι, "Η κλέφτρα κίσσα", Φαντασία αρ.3 από το έργο "8 Ιταλικές Καβατίνες για Πλαγίαυλο σόλο σε μορφή Φαντασίας" - Π.Σ.
00:00 / 00:00

Σε αυθεντικό πλαγίαυλο "Μπέρτολντ" κωνικής διάτρησης, συστήματος Μέγιερ 10 κλειδιών, (κατασκευή: τέλη 19ου αι.).
Ηχογράφηση Απρίλιος 2019

Ταυτότητα Ηχογράφησης εδώ

IMG_20190226_235831b.jpg

Jean Rémusat
Ιωάννης Ρεμιζά

(1815-1880)

Ο πολυταξιδεμένος αυτός φλαουτίστας συνέθεσε και τον "Πλαγιαυλητή Μυθοπλάστη", ένα έργο για πλαγίαυλο σόλο στο οποίο εντάσσεται και το τραγούδι "Απλότης", του Δημητρίου Σκυλίτση. Ένα από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν στην ιστορία του Ρεμιζά είναι το χρυσό φλάουτο που κατασκευάστηκε γι' αυτόν από τον Λουί Λότ ως δώρο όταν ο συνθέτης βρισκόταν στην Κίνα.

Η κίσσα, ένα πτηνό με ιδιαίτερη συνήθεια να "κλέβει" ό,τι γυαλίζει στον ήλιο, είναι η "πέτρα του σκανδάλου" γύρω από την οποία είναι χτισμένο το λιμπρέτο της δημοφιλούς όπερας του Ροσίνι. Τη μελωδία αυτή από την "Κλέφτρα Κίσσα" επέλεξε ο συνθέτης για να αναβιώσει, πιθανώς σε κάποιο σαλόνι, τον ευφάντατο κόσμο της ομώνυμης Όπερας.

Αναρίθμητα έργα για πλαγίαυλο ήταν εμπνευσμένα από την Όπερα τον 19 αιώνα. Επιδιώκωντας να διατηρήσουν υψηλή την εκδοτική τους κυκλοφορία, οι συνθέτες εστίαζαν στην απλότητα των μελωδικών γραμμών χωρίς να τα επιβαρύνουν με προχωρημένες τεχνικές δυσκολίες.
 

Αυτοί που αγαπούσαν την άσκηση σε αυτό το ευγενές πεδίο καλλιτεχνικής μάθησης ήταν οι "ερασιτέχνες".  Καθώς όμως πουθενά δεν θα εντοπίσουμε, τυπωμένη σε εξώφυλλο έργου 19ου αι., αναφορά σε "επαγγελματίες", οι "ερασιτέχνες" ήταν αυτοί στους οποίους αφιερώνονταν ολόκληρες συλλογές από έργα για πλαγίαυλο. Υπό αυτήν την έννοια, και σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής, ακόμα και οι "επαγγελματίες" πλαγιαυλητές, όσοι δηλαδή αποσκοπούσαν σε αμοιβή ερμηνεύοντας έργα για πλαγίαυλο, όφειλαν να υπηρετούν την Τέχνη τους αγαπώντας την με ζήλο ίδιο με αυτόν των "Ερασιτεχνών", των Εραστών της Τέχνης.

 

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του πνεύματος: οι "Εμπνεύσεις, αφιερωμένες στους Ερασιτέχνες" του Φύρστεναου, ένα έργο με τέσσερα μέρη αρκούντως δεξιοτεχνικά για τον πλαγίαυλο απλού συστήματος σε σύγκριση με άλλα όπου εμφανώς η επιλογή μελωδιών αλλά και η γραφή τους (επιλογή ή μεταγραφή της κλίμακας, απλή ή καθόλου ανάπτυξη, παραλλαγές σε βολικούς δακτυλισμούς) προσβλέπει στην αγορά όσων εκτελεστών δεν επιθυμούσαν να κοπιάσουν. 

8 cavatines.jpg
8 cavatines 2.jpg

Επάνω: Το εξώφυλλο από τα "8 μικρά Ιταλικά τραγούδια" (Καβατίνες, Cavatines) σε μορφή Φαντασίας




Αριστερά: Οι πρώτες νότες της τρίτης Φαντασίας εμπνευσμένη από την Όπερα "Η κλέφτρα κίσσα".

 

bottom of page